Márciusban a hagyományos kínai orvoslás szerint az epét kell erősíteni. Az epe fontos az emésztésben, főleg a zsírok lebontásában. Azoknak, akik hajlamosak az epekövekre, segít, ha korlátozzák a zsírokat és teljesen kihagyják a grillezett, sült vagy fűszeres ételeket. Az ételt főzéssel vagy párolással készítsék!
A gyógynövény, amely megváltoztatja az epefolyadék összetételét, segít feloldani a már kialakult köveket, ráadásul antioxidánsként hat: a máriatövis. Ideális őrölt formában gyümölcscukorral keverve fogyasztani, amely gyorsan felszívódik, s ezzel gyorsabban épülnek be a hatóanyagok
Jótékonyan hat az epére és a májra a reggel éhgyomorra elfogyasztott citromos víz, az alma, az almalé és az almaecet. Az epebántalmakra és a májfunkciók javítására nagyon jók azok a teák, amelyek keserű anyagokat tartalmaznak: gyermekláncfűből, kamillából, borsmentából, ürömből, apróbojtorjánból készült tea.
Fekete retek-kúra
A fekete retek - erős aromája és magas illóolajtartalma miatt - közismerten jó köhögés, rekedtség, megfázásos megbetegedések ellen, továbbá alkalmazzák légúti betegségek gyógyítására. A friss retek elősegíti az epe és a gyomornedvek elválasztását. Ismeretes antioxidáns tulajdonsága is.
A fekete retek vitamintartalma többnyire háromszorosa a fehér fajtáknak. Magas ásványianyag-tartalmának köszönhetően lúgossága folytán segít az egészségtelen anyagcseretermékek eltávolításában. Különösen magas káliumtartalma miatt vízhajtó hatású segít a felgyülemlett víz eltávolításában.
Májzsírosodás ellen legjobb gyógyszer a fekete retek, és abból is a reteklé-kúra alkalmazása, legalább hat héten keresztül. Minden epeműködési rendellenességet gyógyíthatunk vele, még az epegyulladást is. Az epe ugyanis az elfogyasztott zsiradékkal kerül kapcsolatba. A felhalmozódott mennyiség idővel irritálja az epét, ekkor kezdünk valamit érezni az oldalunkon, a máj mellett. Ha epekövünk vagy epehomokunk van, segíthet, ha hathetes reteklékúrát kezdünk, de természetesen ezt csak orvosi felügyelet mellett tegyük.
Ezenkívül a reteklé sokféle gyógyító hatással rendelkezik, többek között stabilizálja a vérnyomást, megelőzi és gyógyítja a bőrbetegségeket, az izületi gyulladást, és daganatellenes hatása is ismert.
A retek nedvét frissen kell elkészíteni (a gumót meg kell hámozni, feldarabolni vagy lereszelni, utána kipréselni), majd néhány órán át hűvös helyen tárolni, ezalatt jórészt elveszíti maró ízét.
1 közepes retekből mintegy 1/4 l nedv nyerhető ki. Hatását hosszabb időn keresztül fejti ki, ezért alkalmazását kúraszerűen ajánlják.
A retekkúra elsősorban epeúti megbetegedések esetén lehet hasznos, az erre hajlamosaknak évente 2-3 alkalommal 1 hónapon át célszerű megtartani.
Kezdetben naponta 0,5-1 dl friss reteknedvet kell meginni éhgyomorra, majd 3-4 nap után fokozatosan 3-4 dl-ig lehet emelni az adagot, amit 4 részletben kell meginni a nap folyamán.
A kúra végén fokozatosan ismét 0,5-1 dl-re kell csökkenteni a napi mennyiséget.
Légúti panaszokra mézzel keverve használják, 1/4 liternyi léhez 3 evőkanálnyi mézet kell hozzáadni.
Mézes retekkúra
Reszeljünk le 1 nagyobb fekete retket, és a levét gézrétegeken keresztül nyomjuk ki, majd mézzel 1:1 arányban alaposan keverjük össze.
Fogyasztás: az 1. és 2. napon 1/4 pohárral, a következő két napon 1/2 pohárral, az 5. és 6. napon 3/4 pohárral, míg a 7. és 8. napon 1 pohárral naponta. Ezután még 2 hétig 1 egész pohár mézes levet igyunk mindennap. 2 hetes pihenés következik, majd kezdjük elölről az egész kúrát.
Évekig fogyasztható a mézes reteklé, de csakis a fenti 'recept' szerint, mivel a szervezet csak fokozatosan képes a hatásához hozzászokni.
|